Orman arazisini işgal etmenin cezası nedir?
İşgal ve istismar suçunun kesin orman kadastrosu sınırları içinde işlenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir (madde 93/2). İşgal ve istismarın yapıldığı alan beş hektardan fazla ise cezalar yarı oranında artırılır (madde 93/3).
Dağdan toprak almak yasak mı?
Ormandan izinsiz arazi çıkarmak ve orada bir gece bile kalmak para cezası ile cezalandırılır. Orman yangınına müdahale etmeyen vatandaşlara para cezası verilebilir. Fidan sökmenin cezası 3.409 TL, ormandan izinsiz toprak çıkarmanın cezası ise 208 TL’dir.
Orman kanununun 108 maddesi nedir?
Madde 108 – (Değişik: -5728/215 md.) Cezalar yarı oranına kadar indirilebilir. Bu Kanunda belirtilen suçların konusunu oluşturan her türlü orman malları ile nakil vasıtaları ve suç aletleri Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre müsadere edilir.
Orman suçları nelerdir?
6831 sayılı Orman Kanununda sayılan ve açıklanan orman suçları; taşıma, ağaç kesimi, tüketim, bulundurma, madencilik, işgal ve işletme, iskân, orman yangını suçu, avcılık, kaçak madencilik, kömür madenciliği suçu ve kaçak iskândır.
Orman işgali nereye şikayet edilir?
Vatandaşlar, çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atıklarla ilgili şikayet ve bildirimlerini Alo 181’e iletebiliyor.
Ormanlık alana ev yapmak yasak mı?
MADDE 17 – Devlet ormanlarının korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi ile ilgili olarak Devlet ormanları içinde her türlü yapı ve tesis yapılması, her türlü bina ve ağıl yapılması, hayvan barınağı yapılması vb. yasaktır. Orman içinde tarla açmak, tarım yapmak, işletmek ve yerleşmek yasaktır.
Orman arazisi satın alınır mı?
2b Orman arazilerinin satışı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 168, 169 ve 170’inci maddelerine göre orman arazileri Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, Kanunda sayılan istisnai haller dışında üçüncü kişilere satılması yasaktır.
5403 cezasını kim verir?
5403 sayılı Kanunun 20 ve 21 inci maddelerinde düzenlenen suçlar için para cezası öngörülmüştür. 5403 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre, 5403 sayılı Kanunun 20 ve 21 inci maddelerinde düzenlenen suçlar için idari para cezası vermeye mahalli mülki amir yetkilidir.
Ormanda kozalak toplamak yasak mı?
Madde 13 – Devlet ormanlarında bulunan her türlü bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanlı bitkiler, mantar, kozalak, balsam, gal vb. gibi kısımlarının sökülmesi, kesilmesi ve toplanması izinle yapılır.
Orman arazisine zeytin dikmek yasak mı?
Kavaklar, kızılağaçlar, okaliptüsler, bademler, fıstıklar, zeytinler, cevizler, İsviçre çamları, kırmızı çamlar, sedirler, köknarlar, ladinler, akasyalar vb. Devlet Hazine arazilerine ekilir. Türler için yeniden ağaçlandırma izni mevcuttur. Ancak elma, armut, şeftali, kayısı ve benzeri meyve ağacı türleri için yeniden ağaçlandırma izni verilmez.
Orman Kanunu 91. madde nedir?
Madde 91 – (14.01.1991 tarihli ve 6831 sayılı Kanun hükmüdür.) 14 üncü maddenin (A) ve (B) bentlerinde yasaklanan fiiller kapsamında kereste elde etmek için ağaç kesenler otuz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Üç aya kadar hapis ve her metreküp odun veya kütük için 25 liradan 100 liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılırlar.
Orman sayılmayan yerler nelerdir?
Özel mülkiyette bulunan, birbirine sınırı olmayan ve alanı üç hektardan küçük olan ağaç ve çalı toplulukları orman sayılmaz.
Ormanda odun toplamak suç mu?
Devlet ormanlarında, ormancılık faaliyetleri sonunda kullanılmayan ve ormanda kalan her türlü ağaç taç ve dal artıklarının toplanması ve kaldırılmasına izin verilebilir. Ancak, erozyon riski bulunan yerlerde ve toprak iyileştirme için dal ve artıkların kaldırılmasının istenmediği yerlerde toplamaya izin verilmez.
Orman yasağı nereleri kapsıyor?
Orman sınırları içinde bulunan ve ormanla ilgisi bulunmayan köy ve mahallelerde anız, bağ, zeytinlik ve tarla temizliği gibi amaçlarla ağaç, dal ve çeşitli bitki örtüsünün yakılması yasaktır.
Orman arazisinde evim var ne yapmalıyım?
Kanuna göre orman olarak tescil edilen arazilerin devri için arazi sahibine bildirimde bulunulması ve gönüllü terk işlemi talep edilmesi, arazi sahibi kabul etmediği takdirde ise tapuya orman olarak tescili için dava açılması gerekiyor.
Ormana giriş yasağı cezası kaç TL?
Bu Kanunun 19 uncu maddesi hükümlerine aykırı olarak ormanlara izinsiz hayvan sokan veya başıboş hayvanların ormana girmesine sebep olan kişi, her keçi ve deve için beş yüz lira, diğer her bir hayvan için iki yüz lira ve her küçük hayvan için yüz lira para cezası ile cezalandırılır.
Haksız işgal cezası nedir?
Ancak, izinsiz girme suçu, bir kişinin başka bir kişiye veya kuruma ait bir mülkün veya eklentinin tamamını veya bir kısmını, kendisi sahibiymiş gibi işgal etmesi durumunda ortaya çıkar. Temel izinsiz girme suçunun cezası 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar para cezasıdır.
Orman arazisi en fazla kaç yıllığına kiralanır?
Uygulama projesinde belirtildiği üzere toplam kiralama süresi 10 yıldır. Kiralama bedeli, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından her yıl fidan türü ve arazi verim sınıfları dikkate alınarak belirlenen bedel üzerinden tahsil edilir.
Ormana kalan tapusuz araziler ne olacak?
Orman kadastrosu sonucunda orman sınırları dışında kalan, orman niteliğini taşımadığı için sahipsiz kalan veya eski tapulu araziler, kadastro sonucunda tescil edilir.